SL| EN| HR
Domov > Novosti > Mediji o nas

Na ocenjevanju medalje tudi za Presad, Dano in Costello

Na ocenjevanju medalje tudi za Dano, Presad in Costello   Gornja Radgona - V prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni je v okviru letošnjega sejma AGRA sadne sokove, pijače in vode ocenila strokovna komisija, ki ji je predsedoval Janez Hribar iz Biotehniške fakultete v Ljubljani.


Na ocenjevanju je glede na pretekla leta sodelovalo rekordno število proizvajalcev in njihovih izdelkov. 15 podjetij je poslalo 90 proizvodov, ki imajo poreklo v Sloveniji, Avstriji, Hrvaški, Madžarski in Združenih arabskih emiratih. Iz Slovenije se je ocenjevanja udeležilo 12 podjetij z 62 vzorci, iz Avstrije dva proizvajalca z 11 vzorci, iz Hrvaške eden z devetimi izdelki. Trije izdelki so prispeli iz Madžarske in pet iz Združenih arabskih emiratov.

Nagrado šampion kakovosti za izdelke s trikratno zaporedno veliko zlato medaljo na ocenjevanjih 2010 – 2012 sta prejela Fructal Selection ananasov sok in Vindijeva pijača Vital naranča - mrkva - limun s luteinom 1 l.

Medalje za Dano, Uskok in Presad

Veliko zlato medaljo sta med drugimi dobila tudi mirnska Dana (Dan Mango breskev pomaranča, sadna pijača) in Uskok iz Fare (Costella z okusom grenivke in aloe vera).

Dana je še prejemnica dveh zlatih medalj (Dana Naravna mineralna voda in Dana Slim malina, brezenergijska pijača). Zlato medaljo je dobila tudi družba Presad z Mirne (Nektar iz banane, ananasa in limone), ob tem pa še tri srebrne (Nektar iz rdečega sadja, Zelenjavni sok iz rdeče pese z dodatkom medu, Sadno-zelenjavni sok iz jabolk, pomaranč in korenčka) in bronasto medaljo (Pomarančni nektar).

Z največ medaljami se lahko pohvali Uskok, ki je poleg omenjene velike zlate medalje prejel še tri zlate medalje (Costella z okusom robide, borovnice in gozdne jagode, Costella ledeni čaj z okusom limone in limete ter Costella z okusom limete in kumquata), pet srebrnih (Costella sport z okusom pomaranče in manga, Costella z okusom granatnega jabolka in brusnice, Costella naravna mineralna voda, Costella z okusom breskve in Costella ledeni čaj z okusom brusnice) ter bronasto medaljo (Costella ledeni čaj z okusom breskve).

»V letošnjem letu so proizvajalci v sicer izrednem številu vzorcev ponudili tudi veliko novih, najkakovostnejših izdelkov. Med novostmi naj posebej omenim ponudbo sokov z večjim številom različnih sadnih vrst. Te nastopajo tudi v popolnoma novih kombinacijah in v različnih tehnoloških obdelavah. Število vzorcev, pri katerih je prepoznaven sadni delež, je visoko. Člani komisije ugotavljamo, da je bila kakovost na letošnjem ocenjevanju tudi sicer izredno visoka. Večji interes za sadne sokove in manj za druge pijače pa izkazuje trend, da se proizvajalci nagibajo predvsem k višji kakovosti sokov. To pomeni, da v sokove vnašajo prehransko pomembne snovi, zaradi česar je višja tako njihova senzorična kot tudi prehranska kakovost. To potrjujeta tudi slovenski Fructal in hrvaški Vindi, ki smo jima podelili šampionski naslov za izdelka, ki izkazujeta konstantno visoko kakovost. Čeprav število zelenjavnih sokov na ocenjevanju ni bilo visoko, pa je bila zanimiva ponudba tudi v tem segmentu. V prihodnje lahko pričakujemo trend rasti uživanja hladnih zelenjavnih juh v obliki sokov. Komisija je izrazila skupno mnenje, da gre ob povečanemu številu vzorcev tudi za izjemno visoko kakovost izdelkov, kar odražajo tudi dosežena priznanja,« je ocenjevanje komentiral predsednik komisije prof. dr. Janez Hribar.

Vir: Dolenjski List, 2.7.2012